Zaterdag 12 september 2020 werd in het Museon te Den Haag de uitslag gepresenteerd van de natuurfotowedstrijd de Groene Camera. Jaap de Vries is daar winnaar in de categorie Abstract en tevens overal winnaar geworden. Rob Blanken werd winnaar in de categorie Zwartwit en Roeli van Til is Runner Up geworden met een serie over spreeuwen. Hieronder de winnende foto’s met het juryrapport. Gefeliciteerd Jaap, Rob en Roeli.

Overall winnaar en winnaar Abstract: Jaap de Vries

Het fragiele kwel-vliesje dat zijn regenboog van kleuren gevangen houdt, leidt tot verwondering. De verschillende structuren, van de grove aluminiumfolie-achtige rimpels tot de verfijnde gekleurde haarscheurtjes, vormen een fraai contrast met elkaar. En zie eens hoe naadloos de plooien zich voortzetten in de nerven van de herfstblaadjes die onderwerp intiem lijken te omsluiten.

Winnaar Zwartwit: Rob Blanken

Welke kant vliegt deze meeuw op? En hoe komt het dat ik twee koppen zie? Een zoekplaatje dat is ontstaan door de combinatie van flits en lange sluitertijd die de fotograaf heeft toegepast. Een stukje scheppingskracht dat de verbeeldingskracht van de fotograaf toont. De omzetting naar zwartwit en de donkere achtergrond zorgen voor een abstractie die het geheel versterkt.

Meeuw. Leeuwarden. Fotograaf Rob Blanken

Runner Up Series: Roeli van Til

Spreeuwenwolken zijn dit jaar zeer populair onder natuurfotografen. Zo bleek uit het grote aantal inzendingen. Wat maakt deze serie dan bijzonder? Dat is vooral de diversiteit in beeld. We zien iets van het leefgebied van de spreeuwen en volgen de eerste groepen die zich bij het invallen van de schemering melden, via de zij-aan-zij zittende spreeuwen op een strakke staalkabel tot de trechter van spreeuwen die bij het laatste licht alle spreeuwen in zich lijkt op te zuigen. Ook zien we hoe een sperwer de spreeuwenwolk uiteendrijft in spannende patronen.