We ondervinden de nodige last van het coronavirus ook als we er niet ziek van zijn. Het insturen van de maandfoto’s heeft via de normale weg plaatsgevonden en staan op de website. Omdat er geen clubbijeenkomsten zijn, is van iedereen 1 foto geselecteerde en beoordeeld (door: Leo Vogelenzang, Klaas Kanis, Hans Jansen en Jan Boer) en van commentaar voorzien.

 

Bespreking Foto: Henk Dommerholt

Een foto van een insect staande of lopende op het zand. De vierkante uitsnede en de plaats van het insect zijn goed gekozen. Op de bovenkant zijn de mooie vormen van het insect goed zichtbaar en de kleuren zijn in harmonie met de omgeving. Het is enerzijds mooi dat het insect in zijn natuurlijke omgeving staat, anderzijds is deze omgeving wel erg rommelig. Vooral de bovenkant van de foto is hierbij storend. Er is gekozen om niet alle onderdelen in de foto scherp weer te geven. Dat is jammer en komt vermoedelijk dat de foto is gemaakt met een groot diafragma (klein getal) en redelijk veel mm.

 

Bespreking Foto: Jos Gerritsen

Deze foto geeft een hoog standpunt weer van het wad bij Paesens / Moddergat. Een erg mooie en fotogenieke omgeving. De foto kenmerkt zich door de driehoeken en het lijnenspel van het hek, de paaltjes richting het wad en de rechte horizon. Daarbij spelen vier kleuren een rol (gras, zand, water en lucht). Deze combinatie is boeiend, maar het beeld is een beetje “te” vlak. Vermoedelijk is de foto midden op de dag gemaakt. Het beeld had spannender gekund wanneer voor een ander moment en ander tijdstip was gekozen.

 

Bespreking Foto: Hetto Hettema

Een foto van pluisjes, vermoedelijk gemaakt in een studio. Een intrigerend beeld waarbij de donkere achtergrond en de lichte pluisjes de hoofdrol spelen. Het verticale takje maakt het beeld af. De compositie, uitsnede en belichting is heel goed gekozen, waarbij de spiegeling van de pluisjes en het takje nog licht zichtbaar is. Wat opvalt is dat het takje bovenaan niet doorloopt. Het is jammer dat op de foto nog verschillende kleine stofjes zichtbaar zijn.

 

Bespreking Foto: Igor Hoveijn

Dit is een foto waar twee meeuwen iets met elkaar hebben. Beide meeuwen staan scherp in beeld, de ene vliegend en de ander staat met “gewapende tanden” vermoedelijk ergens op. Dit lijkt een foto gemaakt aan zee of bij het wad. De compositie en uitsnede is goed gekozen, maar niet echt spannend omdat alles scherp is weergegeven. Het is een actiefoto en daar is een combinatie van scherpte en onscherpte van essentieel belang. Meestal heeft de ene meeuw voedsel wat de ander af wil pakken of zit de meeuw op een plek die de andere ook wil bezetten. Omdat de foto gekropt is blijft dit voor de kijker een verrassing.

 

Bespreking Foto: Sam Dijkstra

Een foto van twee futen in de balts. “Ben ik wel mooi genoeg”?  Dat zijn ze zeker, want de foto maakt dat heel duidelijk. Prachtig scherp en heel mooi uitgelicht op het verendek en op de kop. Zelfs het licht valt nog iets in het oog en er is een mooie beweging in het water! Prachtig moment en mooi vastgelegd. Mooie plaat! Als suggestie zou ik meegeven om van boven nog iets krapper aan te snijden. Dan komt nog meer het baltseffect tot uiting, omdat de bovenkant dat wel kan hebben. Het is een keuze.

 

Bespreking Foto: Gert Buter

Een opname van twee veulens in een natuurgebied. Jonge dieren geven al snel een aandoenlijk effect en dat is ook hier het geval. De positie maakt de foto boeiend, doordat ze beiden in tegengestelde richting kijken. De mooie lichtinval maakt het plaatje af. De compositie is gelaagd en dat is mooi. Het linker veulen had bij het aansnijden wel iets meer ruimte kunnen hebben. Technisch lijkt me de foto wat aan de zachte kant, doordat de scherpte op beide veulens (of elders) mist. Dat kan natuurlijk een keuze zijn van de fotograaf. Een sfeerfoto!

 

Bespreking Foto: Rob Blanken

Een tegenlichtopname van een spin in het web met dauwdruppels. De keuze van de compositie en de effecten van het licht op de druppels maakt het een bijzondere opname, waar je naar blijft kijken. Intrigerend zijn de transparantie, de scherpte en de kleuren van de spin en het prachtige bokeh van de dauwdruppels.  Heel fraai is ook dat 1 spindraad ragscherp is en de andere door trilling een heel mooi lichteffect geven. Ook de kijkrichting voor de beschouwer is “tegendraads”, van rechtsonder naar linksboven met een mooi verloop naar de hoeken. Dat maakt het extra spannend. Een pracht plaat!

 

Bespreking Foto: Ina Bouhuijzen

Een foto van een net “uitgeslopen“ libel, die nog hangt te drogen aan zijn eigen larvenhuidje. Een prachtig moment in de natuur en goed gevonden! De scherpte van de foto ligt op het larvenhuidje en daarnaast zijn de ogen van de libel de trekkers in de foto. De foto is heel scherp aangesneden en dat maakt dat het mooie effect van het moment er minder goed uitkomt. Wat meer ruimte naar boven en op rechts zou mooier zijn, naar mijn idee. Ik verwacht dat met het scherpe aansnijden geprobeerd is om de achtergrond met de andere lichte stengels wat weg te houden. Soms heb je geen keuze.

 

Bespreking Foto: Lubbert Boersma

Een opname van twee grutto’s die strijd met elkaar voeren. Is het om een voedselplekje of in balts? Het is een mooie weergave en de belichting en ook de scherpte zijn prima. De expressie zit vooral in de aanvallende actie van de rechter vogel met de open snavel. De opspattende waterdruppels geven extra accent. Een mooi moment vastgelegd in een mooie foto! Naar mijn idee kan de expressie extra accent krijgen door van boven en op links iets scherper aan te snijden en zelfs door de vleugel van de linker grutto te gaan. Daarmee geven ook de waterdruppels nog meer effect en wordt de spanning van het gevecht nog groter.

 

Bespreking Foto: Sjoerd Hogerhuis

De kust bij als ik het goed heb zonsondergang. Als je dit beeld ziet vallen gelijk een paar dingen op namelijk de kronkelende kustlijn en het kleurenpatroon. Erg mooi. De mooie kustlijn (mooi in vorm, structuur en kleur) neemt je heerlijk mee het beeld in. De vogels (2) in de voorgrond staan precies goed, ook qua richting waar ze naar kijken, om vervolgens naar de volgende groep vogels geleid te worden. Kortom alle elementen versterken elkaar in een mooi beeld wat ook qua belichting, compositie en scherpte goed is uitgevoerd.

 

Bespreking Foto: Franke de Jong

Wat gelijk opvalt is de kou die van de foto straalt. Mooie serene sfeer met het water als centrale lijn in het beeld. Een aandachtspunt is dat het beeld niet helemaal horizontaal staat. Belichting, scherpte en compositie prima in orde.

 

Bespreking Foto: Hans Jansen

Een mooi beeld van een ringslang. Een mooi element in de foto is het tongetje wat uitsteekt want hiermee wint de foto aan actie en dynamiek. Verder goed weergegeven in welk biotoop het dier zich ophoudt. Scherpte en belichting goed.

 

Bespreking Foto: Jan v.d. Knokke

Volgens mij zie ik een beeld van een bloeiende grasaar met spin. Het geheel komt mooi uit de linker onderhoek en lijkt te worden aangetrokken door de spinnenwebdraden. Het spinnetje zit goed verdekt opgesteld en wacht waarschijnlijk op een prooi in het web. Prima belichting en scherpte, mooie spannende beeldvulling en goede compositie.

 

Bespreking Foto: Carel Knies

Zoals dat hoort bij dergelijke patroonfoto’s is de scherpte over het hele beeld prima. De kleurstelling van de blauwe stenen contrasteert mooi met het geel van het blaaswier. Wat betreft de compositie: er zit een mooie diagonale “zwiep” aan de linkerkant, maar ik vind de compositie van de foto als geheel wat onevenwichtig, het linkerdeel is eigenlijk veel interessanter dan het rechterdeel.

 

Bespreking Foto: Wolter Kornet

Goed gebruik gemaakt van het tegenlicht waardoor de kleuren van de bloemen vrolijk op- en doorlichten. De scherpte is ook prima. Wel jammer dat de donkere partijen achter de bloemen, vooral aan de rechterkant, de speelsheid van het beeld verstoort.

 

Bespreking Foto: Roeli van Til

Mooi die donkere silhouetten tegen een fraaie, egale bruingele achtergrond. Prima overall-scherpte. Ik had wel graag meer ruimte gezien om het geheel van pluizenbol en vlinder zodat vooral de vlinder er helemaal op zou staan, maar het zou ook ten goede komen aan het donkere deel van de pluizenbol doordat deze dan wat minder dominant zou worden.

 

Bespreking Foto: Jaap de Vries

De tere roze kleuren van het Waterviolier komen mooi uit tegen het blauwgrijs van het water. De scherpte is ook goed. De structuur van het wateroppervlak is wat onrustig waardoor het wat afleidt van het plantje met zijn spiegelbeeld. Misschien zou een polarisatiefilter in zo’n situatie kunnen helpen?

 

Bespreking Foto: Bennie v.d. Weide

Altijd spannend zo’n gevecht, zeker als je het met twee futen tegelijk aangaat. Mooi die agressief opgestoken poot van de meerkoet. Het opspattende watergeweld is mooi. De witten en zwarten in deze foto goed onder controle. De gele kleurnuances contrasteren mooi met het blauwe water. De scherpte is net aan, maar dat is ook wel veel gevraagd. Liefst had ik wat meer ruimte om het gevecht gezien, waardoor het beeld naar mijn menig nog meer impact zou krijgen.