We ondervinden de nodige last van het coronavirus ook als we er niet ziek van zijn. Het insturen van de maandfoto’s heeft via de normale weg plaatsgevonden en staan op de website. Omdat er geen clubbijeenkomst is zijn 5 geselecteerde foto’s door Rob Blanken beoordeeld en van commentaar voorzien.

 

Bespreking Foto Lubbert Boersma

Een foto van een vliegende velduil. De compositie is bijna centraal en beide vleugels zijn (vrijwel zeker bewust) aangesneden. De uil steekt mooi af tegen de groene achtergrond. Belichting en scherpte zijn prima. Het meest bepalende beeldelement wordt gevormd door de grote gele ogen waarmee de uil je indringend aankijkt. Dit komt vooral door de kleur van de ogen maar ook door de compositie. Het gaat bij deze foto om de expressie van de uil, zijn / haar biotoop is niet zichtbaar. Die expressie is prachtig en trefzeker vastgelegd. Ik denk dat dat aspect nog wat versterkt kan worden door de foto nog iets bij te snijden en er met name aan de onderkant een rand af te halen en links en rechts een smal randje. Sterke plaat.

 

Bespreking Foto Gert Buter

Een opname van keuvelende spreeuwen op een elektriciteitskabel met op de achtergrond de maan. Het is een bijzondere compositie bestaande uit spreeuwen op een draad en in het bovenste deel van de foto de maan en een vliegende spreeuw. Je oog dwaalt door de foto waarbij de meeste aandacht gaat naar de vliegende spreeuw. De oorspronkelijke foto is omgezet naar een contrastrijk zwartwit beeld. De scherpte is voldoende. Het is een foto met een verhaal. De spreeuwen op de draad zitten gezellig te babbelen en maken zich klaar voor de nacht. Dat aspect wordt versterkt door de aanwezigheid van de maan. De vliegende spreeuw wil zich graag bij de anderen voegen maar is duidelijk nog op zoek naar een goed plekje. Dat geeft de foto een zekere spanning. De buitenste spreeuwen op de draad hadden van mij iets meer ruimte mogen hebben, dan was het geheel nog iets intiemer geweest. Al met al een fijne opname.

 

Bespreking Foto: Igor Hoveijn

Een opname van dode bladeren met daarop enkele grassprieten. De foto heeft een moeilijk te benoemen compositie. De bladeren liggen kriskras door elkaar terwijl de grassprieten min of meer geometrische driehoeken vormen. Hierdoor ontstaat toch een harmonieus beeld. Het geheel is egaal en goed belicht en prachtig scherp. De bruingele grassprieten contrasteren mooi met de grijze bladeren. De meeste aandacht gaat naar de centrale, elkaar kruisende sprieten. De foto toont een close up van de natuur in verval. Ondanks de bijzondere compositie (of is het dankzij?) is het een verstilde opname. De mooie aardekleuren zijn daarbij ook essentieel. Een foto waar je langer naar kijkt.

 

Bespreking foto: Franke de Jong

Een foto van een pestvogel in een struik met bessen. Dit jaar waren er oa. in Heerenveen pestvogels te vinden. Deze vogel bewoont normaal bossen in Rusland en Scandinavië. Als in die gebieden in de winter te weinig bessen te vinden zijn, komt de pestvogel naar Nederland. Vroeger dacht men dat de vogel onheil bracht, vandaar de naam. De vogel staat keurig in beeld volgens de regel van negen. Scherpte, kleuren en belichting zijn ondanks de grote contrasten in orde. De meeste aandacht gaat natuurlijk naar de vogel maar ook de bessen vormen mooie kleurrijke details. Jammer dat de groene paal precies achter de vogel staat. Een foto die de levenswijze van deze vogel fraai laat zien.

 

Bespreking foto: Carel Knies

Een opname van stromend water met zand, tenminste dat denk ik. Maar het lijkt ook wel een close up van een slapende vos.  Op twee plaatsen zie ik iets van een druppel. Een specifieke compositie zie ik er niet in, mijn aandacht gaat vooral naar de rechter kant van de foto. Op sommige plekken zijn de zandkorrels scherp, op andere niet, waarschijnlijk door het stromende water. De lichte streepjes maken het beeld extra dynamisch. De foto heeft eigenlijk maar twee kleuren, zandkleurig en blauwzwart. In eerste instantie dacht ik aan een opname van een dier met een zandkleurige vacht maar dat is het vast en zeker niet. Intrigerend! De foto heeft ondanks het feit dat je niet weet waar je naar kijkt toch voldoende details om langere tijd te boeien. Knap gedaan.