Fotobespreking juni 2020 door Gert Buter.

Jos, je stuurde drie foto’s in van (als ik me niet vergis) dennenappels of sparrenkegels. Leuke, bijna abstracte beelden. De bespreekfoto is de derde. Hij heeft een speelse diagonale compositie. Omdat niet onmiddellijk duidelijk is wat het beeld voorstelt, bespreek ik het als abstract. Het beeld heeft een leuk ritme. Ik denk dat de foto aan kracht zou winnen, als het verschil tussen scherp en onscherp nog groter zou zijn. Je zou dat kunnen bereiken door met je allergrootste diafragma te werken, 2.8 bijvoorbeeld. Dat gecombineerd met een wat zachter lichtcontrast zou naar mijn smaak een foto opleveren waarnaar het nog prettiger kijken is.

Hetto, je verrast me met een heel prettige foto van bloemzaden. Het is een leuke foto geworden met een mooi ritme, maar vooral een mooie licht/donker werking. De grijze zaadpluizen glinsteren als engelenhaar in de kerstboom. Dat alles in een mooie compositie. Ik twijfel een beetje of ik het mooier zou vinden als de donkere partijen iets minder donker zouden zijn. De bovenste rand met linksboven die zwarte zaden, zou wat mij betreft wat minder prominent aanwezig mogen zijn, mag wel een stukje af.  Maar over het geheel genomen een heel fijne foto!

Van de drie foto’s die je instuurde, vind ik de tweede, de opgerolde varen absoluut de mooiste, Igor. Maar ook deze van de zeepokken mag er wezen. Mooi, dat je ervoor gekozen hebt om het hoofdonderwerp, de pokken zelf, helemaal uit het midden te zetten. Dat geeft wat spanning aan de compositie. De scherpte zit precies waar het moet: op de randen van de zeepokken. Samen met de natte rots in de achtergrond een heel mooi beeld. Mooi uitgelicht. Kortom een heel prettig beeld om naar te kijken!

Bij het zien van jouw foto begint het bij mij wat te kriebelen, Eelko. Bij mij in de straat is een flink aantal eiken afgezet met rood-witte linten en daar zitten soortgelijke rupsennesten in. Maar gelukkig met heel andere rupsen.
Wat ik onmiddellijk heel mooi aan jouw foto vind, is de kleurstelling: Een beperkt aantal kleuren, die elkaar prachtig versterken, waarbij de gele rupsen als hoofdonderwerp er prachtig uitspringen. Mooi zoals je de scherpte hebt opgebouwd van geheel onscherp (rechts) naar scherp (de linker rups). Doordat je de foto aan de donkere kant hebt gehouden, krijgt hij een wat mysterieus karakter, mooi!

Een paartje kikkers dat zich een weg baant door water en waterplanten. Een mooi onderwerp, Franke. Mooi ook, dat je de “hekgolf” van de kikkers helemaal meegenomen hebt in beeld, ook al “overtreed” je daarmee de compositieregel dat dieren het beeld in horen te komen, met aan de voorkant wat meer ruimte dat er achter. In dit geval zou ik die regel zelfs nog veel meer overtreden, door rechts en onder nog wat van de foto af te halen. De kikkers komen dan wat meer in de “verkeerde” hoek te staan, maar krijgen wel wat meer (verdiende?!) aandacht. Leuke foto!

Mooi “pronkportret” van een mannetje kemphaan in baltstijd, Bennie! Ben zeer benieuwd hoe je hem zo close in beeld hebt gekregen. Grote telelens, hut, schuiltentje, sterk gecropt? Zijn imposante kraag staat er prachtig op. Het licht is wat hard, maar dat vind ik niet zo storend, al is de rand om zijn linkeroog (voor de kijkers rechts) wel wat te wit. Je hebt de essentie van een kemphaanman in de lente goed vastgelegd!

Eesge, je hebt een paar foto’s te veel ingestuurd, maar nummer 3 ontbreekt. Daarom neem ik de derde foto maar, door jou wfe 004 genoemd. Een indringend portret van een agressief ogende roofvogel. Wat dat betreft is het beeld dus al geslaagd: de foto “komt echt binnen”. Hij is wel bij behoorlijk hard licht gemaakt, waardoor de witte delen behoorlijk uitgebeten zijn en ook in de zwarte ogen zit vrijwel geen doortekening meer. De scherpte oogt een beetje onnatuurlijk, maar ligt wel op de goede plek: de ogen. Kortom een foto met veel zeggingskracht, die misschien in de nabewerking nog wat verbeterd kan worden.

Hieronder nog een keer alle opgestuurde foto van de maand juni 2020.